Przepisy

Zapiekanka z czerwonej soczewicy i cukinii

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

Soczewicę dokładnie opłukać i ugotować, ale tak, aby jej nie rozgotować, maksymalnie 10 min. Piekarnik włączyć na 190° C. Cebulę pokroić w kostkę u usmażyć na oleju, aż będzie złocista. Cukinię umyć i zetrzeć do dużej miski na tarce o grubych oczkach. Zmielić słonecznik i siemię, wsypać do miski z cukinią. Na końcu dodać dobrze odcedzoną soczewicę, mąkę i przyprawić. Najlepiej masę wyrobić rękoma. Wysmarować formę do pieczenia 20 x 20 cm tłuszczem, przełożyć masę i wyrównać z wierzchu. Piec ok. 40-45 min, aż wierzch się zarumieni.

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 500 g)
  • 1 średnia cebula
  • ½ szkl. (60 g) ziaren słonecznika
  • 1/3 (40 g) siemienia lnianego
  • 1/3 (40 g) mąki gryczanej lub groszkowej (ew. innej)
  • 250 g suchej czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub oliwy oliwek
  • 1 ½-2 łyżeczki soli
  • ¾-1 łyżeczka pieprzu