Przepisy

Spring rolls

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Na początek przygotowujemy marynatę do tofu i kotletów sojowych. Łączymy razem 5-6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju, dodajemy poszatkowane 2 ząbki czosnku oraz ok 2cm startego imbiru. Dolewamy jeszcze kilka łyżek wody tak, żeby tofu i kotlety były zanurzone w zalewie. Kotlety należy wcześniej ugotować i następnie razem z tofu pokroić w słupki. Moczymy je w zalewie przynajmniej godzinę, a później smażymy.

Obieramy marchew, ogórek, awokado i paprykę, kroimy w słupki. Makaron ryżowy moczymy w gorącej lekko osolonej wodzie wodzie aż stanie się miękki. Przygotowujemy wszystkie składniki tak, żeby mieć je pod ręką podczas zawijania spring rollsów.

Teraz przystępujemy do zawijania. Potrzebny będzie talerz z letnią wodą oraz deska do krojenia. Zanurzamy arkusz papieru ryżowego na kilka sekund w wodzie i układamy go na desce. Na wierzch kładziemy liść sałaty. Następnie układamy w środku awokado, tofu, kotlet sojowy, marchewkę, paprykę, ogórek, szczypior, kolendrę, makaron ryżowy. Składamy do środka krańce znajdujące się na szczytach i następnie zwijamy sping rollsa tak, żeby był jak najmocniej ściśnięty. Na koniec możemy przekroić go na pół.

Składniki

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 kostka tofu (200g)
  • 50 g kotletów sojowych
  • 1 awokado
  • 1 marchewka
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • ½ strąka żółtej papryki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 12 dużych liści sałaty lodowej
  • szczypior
  • świeża kolendra
  • 100 g makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • olej
  • czosnek
  • imbir