Przepisy

Risotto z pieczarkami

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 5 łyżek oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 3 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Risotto powinno mieć lejąca się konsystencję.

Składniki

  • 1 ½ szkl. ryżu
  • 1 nieduża cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej