Przepisy

Razowy placek z owocami

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Mieszamy razem mąkę razową i tortową, zmielone płatki owsiane i siemię lniane, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Dodajemy olej i wodę, zagniatamy ciasto. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto na spodzie tortownicy i dokładnie rozprowadzamy dłońmi po całym dnie (można uformować ramkę na brzegu). Następnie układamy na wierzchu owoce: jabłka kroimy w cienkie plastry, śliwki dzielimy na połówki (najlepiej użyć takich, które dobrze odchodzą od pestki), maliny po prostu rozsypujemy na wierzchu. Łączymy razem po dwie łyżki płatków owsianych, mąki i brązowego cukru, dodajemy olej i mieszamy. Posypujemy owoce tak przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w 200 stopniach.

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szkl. oleju roślinnego
  • szkl. wody
  • ½ kg śliwek
  • 2 jabłka
  • 1 szkl. malin
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju