Przepisy

Placuszki kukurydziane

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

W małej misce wymieszać mleko, ocet, olej oraz aromat. Następnie dodać do nich startą kukurydzę. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Rozgrzać olej na patelni i nalewać ciasto małą chochelką. Smażyć po obu stronach na mniejszym ogniu.

Składniki

  • ¾ szkl. startej kukurydzy (ok. 1 kolba)
  • 1 szkl. mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • ¼ szkl. drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka zmielonego lnu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli