Przepisy

Muffiny z masłem orzechowym

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Umieszczamy miskę w garnku z gorącą wodą. Wkładamy do miski masło orzechowe i cukier puder i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy napój owsiany i olej, dokładnie mieszamy. Łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do mokrej masy stopniowo dodajemy suche składniki i cały czas mieszamy, aż się ładnie połączą. Na koniec dodajemy jeszcze posiekane (niezbyt drobno) orzechy ziemne, ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.

Składniki

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. napoju owsianego (lub innego roślinnego)
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. orzechow ziemnych
  • 1 polewa czekoladowa