Przepisy

Makaron z ciecierzycą i sosem z nerkowców

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy. Brokuł oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy. W średnim garnku gotujemy makaron. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą w cienkie paski marchew (można ją zetrzeć również na tarce o grubych oczkach). Smażymy ok. 2-3 min mieszając. Do garnka z marchewką wrzucamy ugotowany i odcedzony brokuł. Smażymy ok. 1 min. Następnie wrzucamy ciecierzycę i odcedzony dobrze makaron. Na końcu przygotowujemy sos. Nerkowce odcedzamy i miksujemy dokładnie z resztą składników na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem całe danie i mieszamy.

Składniki

Makaron

  • 150 g makaronu orkiszowego lub innego
  • 1 mały brokuł
  • 1 duża marchew
  • 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (ok. ¾ szkl. suchej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos

  • ½ szkl. nerkowców
  • szkl. wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz