Przepisy

Letnia zupa z groszkiem i kalarepą

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać do niego oliwę i przyprawy (oprócz soli i pieprzu) oraz ziemniaki. Po ok. 7 min gotowania się ziemniaków do zupy dodać pokrojoną w kostkę kalarepę, pokrojoną cukinię, fasolkę szparagową i groszek. Gotować ok 10 min, aż warzywa będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować ok. połowy zupy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek.

Składniki

  • 200 g zielonego groszku
  • 3 średnie kalarepy
  • 1 mała cukinia
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 2-2½ bulionu warzywnego