Zwierzęta

Krowy mleczne

Człowiek jest jedynym ssakiem na Ziemi, który pije mleko, będąc dorosłym, w dodatku jest to mleko innego gatunku zwierząt. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem względy ekonomiczne przysłaniają inne aspekty hodowli krów mlecznych.

Krowy te trzymane są w zamknięciu, na pojedynczych stanowiskach, a proces hodowli poddany jest pełnej automatyzacji. Wszystko po to, aby zwiększyć ilość produkowanego mleka. Po odebraniu pierwszego dziecka krowa dojona jest 2-3 razy dziennie przez około 10 miesięcy. W międzyczasie, za pomocą powszechnej obecnie sztucznej inseminacji, zapładnia się krowę ponownie, aby wywołać kolejną ciążę i cykl laktacji. W Polsce w 2011 roku z jednej krowy uzyskano średnio 4600 litrów mleka. Tak intensywna produkcja prowadzi do infekcji wymion, na które w Polsce cierpi 20-50% populacji krów, co zmusza hodowców do aplikowania zwierzętom antybiotyków. Poza tym nienaturalnie duże rozmiary wymion są przyczyną problemów z chodzeniem; krowy często nie są w stanie ustać, załamując się pod ich ciężarem. Również konstrukcja boksów przyczynia się do powstawania wielu problemów - betonowe podłoże powoduje schorzenia racic, a w następstwie kulawiznę.

Pomimo zmniejszającej się populacji krów mlecznych ilość produkowanego mleka rośnie. Dzieje się tak dlatego, że krowy karmione są wysokoenergetycznymi koncentratami pokarmowymi. W szczytowych okresach laktacji wydatkują one więcej energii niż są w stanie wytworzyć. I wydaje się, że zbliżają się już do granicy biologicznej.

Kiedy wydajność krowy się zmniejsza, hodowca zastępuje ją nową. Zwierzę trafia do rzeźni…

USA. Nagrania z największej fermy mleczarskiej w stanie Nowy Jork – śledztwo organizacji Mercy for Animals