Przepisy

Krokiety z pieczarkami i porami

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Na początek farsz. Kroimy pora w cienkie krążki i podsmażamy na 4 łyżkach oleju. W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy grzyby do porów, dodajemy około pół łyżeczki soli i pieprz do smaku, i dusimy aż pieczarki staną się miękkie.

Teraz przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy razem obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajamy mleko i łyżkę oleju. Następnie miksujemy stopniowo dodając wodę gazowaną aż do uzyskania lejącej się konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni (do usmażenia jednego naleśnika używamy około łyżeczki oleju). Na naleśniku układamy dwie duże łyżki farszu i zawijamy w kopertę, odkładamy aż do przygotowania wszystkich krokietów.

Pozostałą część ciasta naleśnikowego rozrzedzamy z odrobiną wody. Każdego krokieta zanurzamy w tak przygotowanym cieście, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krokiety najlepiej podawać wraz z bukietem lekkich sałatek, gdyż same w sobie są wystarczająco sycące, ale też trochę ciężkie. Dla takiego obiadu warto spędzić trochę więcej czasu w kuchni :).

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 szkl. mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • woda gazowana
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta