Przepisy

Krem z brokuła i cukinii

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Brokuł myjemy i kroimy w duże różyczki. Cukinię myjemy, odkrajamy końce i resztę kroimy w grubą kostkę. Obieramy ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie warzywa do garnka i zalewamy wodą tak, żeby tylko co przykryła warzywa. Zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy kaszę kukurydzianą i pół łyżeczki soli. Gotujemy kolejne 5 minut, w tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy jeszcze oliwę z oliwek, posiekaną natkę i liście bazylii, miksujemy przy użyciu blendera. Na koniec możemy dodać sól i pieprz do smaku.

Składniki

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonych
  • 1 mała cukinia
  • 1 szkl. zielonego groszku (najlepiej świeży lub mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz