Przepisy

Kotlety z płatków owsianych i słonecznikowy dip

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Kotlety

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak, żeby całkowicie je przykryć. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Cebulę kroimy w kostkę i połowę dodajemy do płatków razem z pokrojonym czosnkiem. Miksujemy blenderem. Następnie dodajemy resztę cebuli i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz słodką papryką. Oczywiście można dodać też inne ulubione przyprawy. Jeżeli masa będzie zbyt luźna dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Mokrymi rękoma formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron aż się zezłocą.

Dip

Słonecznik wrzucamy do wysokiego naczynia (najlepiej kubek od blendera) i zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1-2 cm powyżej poziomu słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy pokrojoną cebulę, przecier pomidorowy i miksujemy ok. 2-3 minut aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego imbiru (może być też świeży, ale lepiej nie przesadzać z ilością).

Składniki

Kotlety

  • 250 g płatków owsianych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • majeranek, zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Dip

  • 100 g nasion słonecznika
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • imbir
  • sól, pieprz