Przepisy

Kotlety pieczarkowo-fasolowe

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy wcześniej umyte i pokrojone pieczarki. Dusimy około 10 minut aż pieczarki zmiękną, odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną fasolę, posiekany czosnek i natkę pietruszki, miksujemy chwilę blenderem. Słonecznik i sezam prażymy 2-3 minuty na rozgrzanej, suchej patelni i dodajemy do masy. Dodajemy też około łyżeczki soli, pieprz, chilli i gałkę muszkatołową do smaku. Dodajemy też siemię lniane, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą i bułkę tartą, a także 2-3 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim uformowane kotlety, np. o średnicy 7-8 cm, lekko spłaszczone (wtedy będą idealnie pasować do bułki). Pieczemy około 15 minut, po czym wyciągamy blachę, przekładamy każdy kotlet na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szkl. nasion słonecznika
  • szkl. sezamu
  • sól, pieprz
  • łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 2-3 łyżki oleju