Przepisy

Klasyczna zupa z soczewicy

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Wlewamy do dużego garnka 2l wody i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli i gotujemy na wolnym ogniu.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy kilka minut aż papryka zmięknie po czym warzywa wrzucamy do zupy.

Gdy soczewicy zacznie robić się miękka dodajemy pomidory oraz groszek. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem, dodajemy też według upodobania więcej soli (lub sos sojowy) oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można oczywiście dolać więcej wody. Niemniej ta gęsta jest najbardziej sycąca.

Składniki

  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 ½ szkl. zielonej soczewicy
  • 4-5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz