Przepisy

Gulasz z białej i czerwonej fasoli

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

Fasolę opłukać i namoczyć na noc. Na drugi dzień odcedzić. Cebulę pokroić drobno w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej i uprażyć kminek z kolendrą przez minutę. Wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć ok. 4-5 minut. Wlać pomidory i dodać resztę przypraw; mieszać przez minutę. Wrzucić odsączoną fasolę, wlać wodę i gotować pod przykryciem aż fasola będzie miękka. (Przez pierwsze 10 min można gotować bez przykrycia, żeby pozbyć się gazów z fasoli). Podawaćz ryżem lub kaszą.

Składniki

  • ½ szkl. suchej białej fasoli
  • ½ szkl. suchej czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ szkl. krojonych pomidorów z puszki (lub świeżych jeśli jest sezon)
  • 2 ½ szkl. wody