Przepisy

Grochówka

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Groch płuczemy i zalewamy ok. 2l wody, zagotowujemy. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera, kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy warzywa do gotującego się grochu, dodajemy obrany czosnek, płaską łyżkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Czekamy aż groch zmięknie od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarł do dna. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy podsmażoną cebulę i łyżeczkę majeranku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki

  • 1 szkl. grochu
  • 2-3 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • sól i pieprz czarny