Przepisy

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Drożdże rozdrabniamy przy pomocy widelca, zasypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy lekko podgrzane mleko, mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy mąkę, olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Opruszamy z wierzchu mąką i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Cynamon mieszamy z cukrem. Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o szerokości około 20 cm i grubości 3-4 mm. Kroimy na paski szerokości 6 cm. Każdy taki pasek (6 cm x 20 cm) smarujemy odrobiną oleju i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Zawijamy w ślimaka (czy też różyczkę) i układamy na blasze. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 25 minut. Najlepiej jednak w trakcie pieczenia sprawdzić, czy bułeczki nie są jeszcze surowe lub odwrotnie, czy się nie przypalają.

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka sojowego lub innego
  • ¼ szkl. oleju
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smarowania bułeczek