Przepisy

Ciasto marchewkowe pod kokosową poduszką

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

Formę do pieczenia 20x20 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej wszystkie suche. Mokre składniki dodać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec 20-25 min. Otworzyć puszkę mleka kokosowego. Tłuszcz kokosowy wyciągnąć łyżką (wodę zostawić) i ubić z cukrem pudrem i sokiem. Rozsmarować na wystygłym cieście i schłodzić w lodówce.

Składniki

Ciasto

  • ¾ szkl. śmietany roślinnej
    jeśli nie mamy kupnej śmietany, można ją zrobić miksując mleko z tofu lub z orzechami nerkowca
  • szkl. oleju
  • 1 ½ szkl. (150 g) drobno startej marchewki
  • ½ szkl. mleka roślinnego
  • 6 łyżek zmielonego sezamu
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • ½ szkl. mąki tortowej
  • ½ szkl.brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem

  • 1 (długo schłodzona) puszka (400 ml) mleka kokosowego
    puszka z mlekiem kokosowym musi chłodzić się w lodówce min. 2 tygodnie. (Przy tańszym mleku kokosowym musiałam chłodzić mleko nawet 3 tygodnie)
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • ½-⅔ szkl. cukru pudru