Przepisy

Chokladboll

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski i skrapiamy gorącym espresso. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli (łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki, wlewamy kilka łyżek napoju sojowego, miskę natomiast ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i czekamy, aż się rozpuści mieszając co jakiś czas). Wlewamy czekoladę do płatków i mieszamy, najlepiej rękoma (nie jest to zadanie łatwe i wymaga sporo siły i cierpliwości, jeśli masa będzie zbyt sucha i nie będzie chciała się połączyć polecam dolewać stopniowo napój sojowy (najlepiej o smaku waniliowym), masa powinna jednak być bardzo zwarta, więc lepiej nie przesadzać z tym napojem sojowym. Następnie masę umieszczamy w lodówce żeby ostygła.

Po ostygnięciu wsypujemy cukier i ponownie mieszamy (a raczej ugniatamy rękoma). Formujemy kulki i obtaczamy je w kokosie. Podajemy schłodzone.

Składniki

  • 5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 filiżanka espresso
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¼ szkl. napoju sojowego o smaku waniliowym
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • wiórki kokosowe