Przepisy

Bruschetta

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Vegelicious.

Przygotowanie

Siekamy cebulę, czosnek i pietruszkę. Umieszczamy w wysokim kubku razem z pomidorami i oliwą z oliwek, miksujemy chwilę blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie kroimy bagietkę w cienkie kromki o gubości około 1cm. Smarujemy każdą kromkę pastę pomidorową i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach aż spód bagietki będzie lekko przypieczony. Poajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Składniki

  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 czubate łyżeki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 spora bagietka