Zwierzęta

Kury - brojlery

6 lat. Tyle średnio może żyć kura. 6 tygodni. Tyle trwa życia brojlera, czyli kurczaka hodowanego na mięso. Po tym czasie zwierzę zbyt wolno przybiera na wadze w stosunku do spożywanej paszy, a więc w oczach hodowcy staje się nieopłacalne.

W czasie tych sześciu tygodni ptak przebywa w wielkim hangarze z tysiącem innych mu podobnych, w oparach amoniaku pochodzącego z odchodów, intensywnie karmione. Karma ta często zawiera szczątki martwych kurczaków. Ten swoisty recykling wydaje się jednak horrorem, kiedy pomyśleć, że zwierzęta te nieświadomie zjadają swoich rodziców.

Brojlery nie są zamykane w klatkach, jednak olbrzymie nagromadzenie zwierząt w hangarach prowadzi do stresu i zachowań agresywnych. Żeby zmniejszyć ryzyko wzajemnych obrażeń, pisklętom obcina się końcówki dziobów. Nie stosuje się przy tym żadnego znieczulenia, natomiast różne badania potwierdziły, że ta część ich ciała jest silnie unerwiona. Musi to więc prowadzić do nieprawdopodobnego bólu, który często jest odczuwalny przez całe życie.

Aby zwierzęta te jak najszybciej przybierały na wadze, oprócz podawania odpowiednich karm, manipuluje się też ich snem. Nie reguluje go tryb dnia i nocy, ale światła włączone przez 23 godziny na dobę, które mają zachęcić ptaki do częstszego spożywania pokarmu. Tak szybkie przybieranie na wadze skutkuje jednak chorobami serca (u 40-dniowych kurczaków!) oraz niemożnością utrzymania się na nogach, ponieważ proces ich kształtowania nie nadąża za tak szybkim wzrostem wagi.

Dodatkowo sytuację kurcząt pogarsza odór i amoniak pochodzący z odchodów. Przez cały cykl życia brojlerów odchody nie są usuwane powodując odparzenia nóg oraz innych części ciała.

Niemcy. Fermy należące do koncernu Wiesenhof, największej niemieckiej firmy w branży mięsnej. Organizacja SOKO Tierschutz sfilmowała m.in. żywe kurczaki wyrzucane do kontenerów na martwe zwierzęta