Przepisy

Botwinkowa

Przepis oraz zdjęcie pochodzi ze strony Weganie.

Przygotowanie

Odcinamy młode buraki od liści i kroimy w talarki. Razem z pokrojoną w kostkę marchewką, ziemniakami i porem wrzucamy warzywa do gotującego się w garnku bulionu. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy, olej i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejszamy ognień i gotujemy ok. 5-10 min. Liście botwiny kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy wszystko ok. 3 min. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.

Składniki

  • 2½ l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 młode marchewki
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 1 kawałek pora
  • 1 łyżka koncentratu z buraka (lub sok z połówki cytryny)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4-6 łyżek śmietany roślinnej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • świeży koperek
  • sól, pieprz